Upotreba kovanog gvožđa u arhitekturi i enterijeru, ali i dizajnu nameštaja, ima veliku tradiciju u svetu, pa i na našim prostorima. Korišćeno je za izradu kapija, okova za kapije i stolariju, za izradu stepenišnih ograda u zgradama, kućama i na otvorenom prostoru, za izradu nadstrašnica, tremova i uličnog mobilijara…

Kič ili plemeniti detalj?

Od devedesetih godina XX veka ponovo ga sve češće možemo sresti u našem okruženju, ali mora se priznati da je najčešći utisak kako u kovanom gvožđu leži još toliko toga što danas ne uspevamo iz njega da probudimo.

Dodatno, pored mnogih neuspelih ili preambicioznih primena kovanog gvožđa, investitori i arhitekti kao da osećaju bojazan da će njihova dvorišta, kuće i domovi biti predmet podsmeha ukoliko ih ukrase kovanim gvožđem.

Međutim, ako je to zaista pravilo, zašto nam se onda pojavi posebno osećanje prijatne sentimentalnosti kada pogledamo stari balkon sa ogradom ili konzolnim volutama od kovanog gvožđa? Zašto dela čuvenog arhitekte Antonia Gaudija ne gledamo kao kič?

Zato što je kovano gvožđe samo materijal koji treba da oblikujemo… I samo od veštine umetnika i zanatlije zavisi kakav ćemo utisak njime ostaviti…

Poslovnost – LD iz Novog Sada, privatna je firma osnovana 1993. godine. Na čelu firme je diplomirani mašinski inžinjer sa dvadeset i šest godina radnog iskustva. Firma se bavi proizvodnjom i prodajom proizvoda od kovanog gvožđa, i nabavkom i ugradnjom motora za daljinsko otvaranje kapija. Takođe, firma se bavi i krovopokrivačkim poslovima i izradom objekata po sistemu ključ u ruke.

Na internet prezentaciji firme Poslovnost možete pogledati veliki broj proizvoda od kovanog gvožđa iz širokog asortimana ponude.

Posebno su po kategorijama predstavljeni različiti tipovi proizvoda: krilne i klizne kapije, ograde, balkonske ograde i gelenderi, stepeništa, nameštaj od kovanog gvožđa, nadstrešnice, motori…

bm134201

Dizajn kovanog gvožđa

Samo zato što smo navikli na jednu vrstu karakterističnih detalja ne znači da se oblikovne mogućnosti kovanog gvožđa tu i završavaju. Kao što danas postoje brojni primeri izuzetnog savremenog dizajna nameštaja ili celih konstruktivnih sistema od drveta, tako i kovano gvožđe lako može pronaći svoju primenu u našem okruženju i danas.

Naravno, da bi arhitekta ili dizajner jednog dana rešio da u svom objektu primeni ovaj materijal, on ga prvo mora poznavati, znati njegove mogućnosti, upoznati se sa prethodnim uspešnim primerima i… raditi na pronalaženju novih oblika koji će odgovarati novom projektu.

Svakako da u tom procesu veoma korisna može biti pomoć samog izvođača kovanih predmeta ili galanterije. Svojim iskustvima i poznavanjem materijala on može crtežima sa papira dati onaj šarm koji nas tako lako privlači na starim kućama i ogradama.

Uopšte, dogovor projektanta i direktnog izvođača nigde nije tako važan kao što je to slučaj kod materijala kao što su gips, staklo, kamen ili gvožđe. Dakle, kod materijala za čiji konačni oblik, kvalitet i estetski utisak završnu reč ima sam izvođač. Ovo je za arhitektu pre svega prednost, jer u njegovoj ideji sad učestvuje još jedan majstor svog zanata.

Olovka i papir kao čekić i nakovanj

Treba li posebno naglašavati sve ono što kovano gvožđe može da pruži, a ne mogu drugi materijali?… Zato ne postoji nijedno opravdanje da arhitekte strahuju šta će drugi reći, jer, reći će samo ono što osete kada pred sobom ugledaju ideju u prostoru.

Ako je ideja valjana, pozitivne impresije su zagarantovane. A… ko ima znanja – ima i hrabrosti…

POSLOVNOST-LD,
P.J.METALART – JANKOVIĆ
Kraljevića Marka 12
21000 Novi Sad
tel/fax: +381 21 63 60 006
mob: +381 63 527 977
poslovnost1@nadlanu.com
www.poslovnost.co.rs